Bağkur Borçlular Kredi Çekip Emekli Olabilecek

Emekli aylığı almak için yıllardır bekleyen Bağ-Kur'lulara Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) müjdeli haber geliyor. Prim borcu bulunan esnaf ve çiftçi, banka kredisi ile emekli olabilecek.

SGK ile ortak proje yürüten Ziraat Bankası, emeklilik bekleyen Bağ-Kur'luya uygun faizle kredi vermeye hazırlanıyor. Edinilen bilgiye göre banka prim borcu bulunan esnaf ve çiftçiye uygun şartlarda kredi verecek. Borç yeniden yapılandırması uygulamasından yararlanacak Bağ-Kur'lu, bu krediyle prim borcunu kapatacak. Emeklilik işlemi tamamlandıktan sonra vatandaşın bankaya borcu eşit taksitler halinde maaşından kesilecek.

Taraflar konuya ilişkin son imzayı henüz atmadı. SGK ile bankanın kredi faiz oranındaki pazarlığı bitirmesi halinde imzaların bu ay içerisinde atılması bekleniyor. SGK ve Ziraat Bankası'nın anlaşmayı somutlaştırması halinde borcu sebebiyle emekli olamayan yüz binlerce kişi aylık ortalama 500 ile 800 lira arasında emeklilik maaşına kavuşacak. Bankaya olan borcu ise emekli maaşından aylık olarak tahsil edilecek. Düzenleme sayesinde SGK'nın toplamda 50 milyar lirayı bulan kurum alacağının bir kısmının da eritilmesi hedefleniyor.

Proje hakkında bilgi veren üst düzey bir SGK yetkilisi, Ziraat Bankası ile Bağ-Kur'a borcu olanların emekli edilmesi üzerinde yaklaşık iki aydır çalışma yaptıklarını aktardı. Yetkili, düşük faizli kredi ile esnaf ve çiftçinin emekli edilmesinin planlandığını söyledi. Aynı yetkili, "Konuya ilişkin yasal düzenleme 'torba kanun' ile tamamlanmış oldu. Yaklaşık iki aydır devam eden görüşme sürecini önümüzdeki günlerde tamamlamayı hedefliyoruz. Çok sayıda vatandaşımız Bağ-Kur'a olan borcunu kapatamadığı için emekli olamıyordu. Şimdi uygun kredi faizi ile borcunu kapatma imkânı sağlıyoruz. Pazarlığımız kredi faiz oranında devam ediyor. Kısa süre içerisinde neticelendireceğimizi umuyorum." dedi.

SGK'dan edinilen bilgilere göre cazip oranlarla sunulacak kredi paketinde son imzalar atıldıktan sonra kapsamlı tanıtım faaliyetine başlanılacak. Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiye genelinde bulunan il müdürlükleri aracılığı ile esnaf ve çiftçiyi düzenleme hakkında bilgilendirecek.


Konu ile ilgili yorum yazabilirsiniz... Yorum Gönder

2 yorum:

Adsız dedi ki...

yaş hattinden bir yıl sonra bağkurdan emekli olacaklarda borçlarını banka kredisi ile kapatabilirlermi

Adsız dedi ki...

Ziraat Bankası prim borçunun tamamına mı kredi veriyor yoksa belli bir kısmına mı? Teşekkürleri

Yorum Gönder