Bağkur Borç Yapılandırması

Bilindiği gibi 25.02.2011 tarihinde çıkan 6111 sayılı torba kanun ile bir çok kanunda değişiklik yapıldı. Kanun kamu borçlarının yapılandırılmasını içerdiğinden dolayı diğer değişiklikler arka planda kaldı (takip eden yazılarımızda bunlardan bahsedeceğiz)

.01.03.2011 tarihinde başlayan Bakanlar Kurulu kararı ile 31 Mayıs 2011 tarihine kadar uzatılan ve çok geniş kapsamlı olan borç yapılandırılması sonucunda son verilere göre 34 milyar TL tutarında vergi, 30 milyar TL tutarında SGK prim borcu yapılandırılmıştır.Belediyelere ,meslek odalarına ve diğer kurumlara olan borçlara ait yapılandırılan tutarlara ilişkin elimizde henüz veri yoktur.Bu yapılandırma sonucunda kamu borçluları özellikle vergi mükellefi olan esnaf oldukça rahatlamış kamu ile vatandaş barışmıştır.

Borç yapılandırması süresi bitti ancak taksit ödemlerinde taksitleri ne zaman ödemeye başlayacağız? Yapılandırma ya girmeyen borçlarımızın durumu ne olacak?

Bundan sonra çıkacak vergi ,SGK,Bağ-kur borçlarımız ödenmez ise ne olacak gibi daha çoğaltabileceğimiz sorulara maddeler halinde aşağıda kısaca değineceğiz ;


1.) Taksit ödemelerinde içinde bulunduğumuz haziran ayı önemli vergi ve SGK pirim taksit ödemelerinin ilk ödemesi 30 Haziranda çakışıyor. Bundan sonraki ödemelerde böyle bir çakışma yok tek aylarda vergi çift aylarda SGK prim ödenecek.
2.) 2011 yılında şu ana kadar ödemediğimiz vergi ve SGK primleri yapılandırma kapsamı dışında kaldığından ödenmediği takdirde yapılandırmanın bozulacağını unutmayalım. Örneğin Gölcükte esnaflık yapan vatandaş A’ nın 2011 yılına ilişkin Ocak ayına ödenmemiş vergi borcu var bu borcu ödemiş olması gerekli. SGK primleri içinde aynı şey geçerli ancak 2010 yılı Aralık ayına ait SSK VE BAĞKUR primleri yapılandırma kapsamı dışında kaldığından eğer varsa bu aylara ait borçlarda ödenmesi gerekli.
3.)Yapılandırmanın bittiği 31 Mayıs tarihinde itibaren çıkan vergi, ssk, bağkur,emlak vergisi gibi ödemeleri bir yıl içinde en fazla iki defa geciktirme hakkımız var ödemediğimiz veya geciktirdiğimiz güncel borç sayısı 3 ve daha fazlası olursa yapılandırmanın iptal edileceğini unutmayalım.örneğin vatandaş A borcunu 18 taksitli yapılandırdı. Borç taksitlerinin son ödeme tarihi 30 Haziran 2014 bitecek olduğunu düşünürsek vatandaş A son taksit ödeme tarihine kadar çıkacak yeni vergi ve prim ödemelerini bir yılda en fazla iki defa ödemeyebilir, bu sayı iç olursa borç yapılandırması bozulacaktır.

4.) Yapılandırdığımız borç taksitlerini düzenli ödemeye dikkat etmemiz gerekli. Taksitlendirdiğimiz borçlarımızın bir yıl içinde en fazla ikisini geciktirebiliriz. İkiden fazla taksit geciktirmemiz durumunda yapılandırmanın bozulacağını unutmayalım.
5.) 2008 ekim ayından önce 60 aydan fazla bağ-kur prim borçları silinmişti. 6111 sayılı kanun kapsamında silinen bu sigortalılık sürelerini tekrar borçlanma imkanı verildi. Bu süreler tekrar borçlanarak bir çok vatandaşımız emeklilik imkanına kavuşacak. borçlanılan ihya primlerinin ödenmesinde son gün 31 temmuz aman dikkat
İlk günlerini geçirdiğimiz haziran ayı ülkemizin geleceğinin belirleneceği 12 Haziran seçimleri içinde barındırmasının yanında taksitlendirme ödemlerinin bu ay başlayacak olması,2011 yılında ödenmeyen borçlarının ödemesi gerekliliği sıkıntılı bir haziran geçireceğimizi göstergesi olsa gerek.
Sağlıcakla kalın …
Musa AYDOĞDU
S.M.Mali MÜŞAVİR
Eposta:musaaydogdusmmm@gmail.com
Kaynak: http://yenigolcukgazetesi.com/?p=12547z
Konu ile ilgili yorum yazabilirsiniz... Yorum Gönder

0 yorum:

Yorum Gönder