Bağkur Prim Borcu Affı

Bizlere yoğun bir şekilde sorular Bağkur prim borcu affı, bağkur prim borcu affı ne zaman çıkacak sorularına ilişkin bilgiler.

Bağkur borç yapılandırması olmayan veya 5 yıldan az borcu olan sigortalılar yönünden, bu borçların 36 aya kadar tecil ve taksitlendirilebilmesine imkan sağlanması yönünde daha öncesinde olmayan çalışma yaptığını bildirdi.

SGK Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, kuruma borçlu, eski adıyla Bağ-Kur‘lu (4-B statüsünde) sigortalı sayısının 3 milyon 239 bin kişi olduğu, bu sigortalılardan 962 bininin hiç borcunun bulunmadığı, 1 milyon 54 bininin ise 2 bin TL’nin altında olmak üzere az miktarda borcu olduğu bildirildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

”Geriye kalan 1 milyon 223 bin sigortalımız içerisinde 2006 yılında 5458 sayılı kanunla ve 2008 yılında 5763 ve 5797 sayılı kanunlarla getirilen borç yapılandırmaları devam etmekte olan sigortalılarla birlikte 5510 sayılı kanunla getirilen imkanla, 1 Ekim 2008 tarihi itibarıyla 5 yılın üzerinde borcu olup borç olan döneme ilişkin sigortalılıkların durdurulması yönünde sosyal güvenlik il/merkez müdürlüklerimizde işlem yapılan sigortalılar da bulunmaktadır. Bu sigortalılarımızın borç yapılandırmaları devam ettiğinden ve 5 yılın üzerinde borcu bulunanlara ilişkin 5510 sayılı kanunla getirilen düzenleme dolayısıyla herhangi bir işlem yapılması söz konusu değildir.

Diğer taraftan borç yapılandırması olmayan veya 5 yıldan az borcu olan sigortalılarımız yönünden de Kurumumuzca bu borçların 36 aya kadar tecil ve taksitlendirilebilmesine imkan sağlanması yönünde daha öncesinde olmayan çalışma yapılmış, ayrıca bu durumdaki sigortalılarımıza borçlarının süresi ve miktarı ile bu borçlarını 36 aya kadar taksitler halinde ödeyebilecekleri konusunda bilgilendirme amacıyla yazılar gönderilmesi için çalışma yapılmaktadır.” (AA)




AF Hakkında Bilgi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Emin Zararsız, kurumun prim alacağının aslı ve gecikme faizinin toplam 47 milyar olduğunu bildirdi. Bazı kamu alacaklarının af kapsamına girip girmeyeceğine Başbakan karar verecek.

Zararsız, primde vergi borçlarının yeniden yapılandırılması konusunda da ”SGK prim alacakları, gelir idaresinin tahsil ettiği ve vergi kanunlarından doğan alacaklar, 6183 sayılı kanuna göre takip edilen alacaklar ve gümrük idaresinin alacaklarında hiç bir sıkıntı ve tartışma yok. Bunlar kesin olarak kapsama giriyor. Bir takım kamu alacaklarının da bu kapsama girip girmemesi konusuna sayın Başbakan karar verecek” dedi.

Zararsız, kuruma alınacak yeni sözleşmeli personel için düzenlenen kura çekimi öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik sorular üzerine Zararsız, şu an itibariyle bütün hazırlıkların tamam olduğunu, Gelir İdaresi Başkanlığı, SGK ve Gümrük Müsteşarlığının yaptığı çalışmalar sonunda taslak metnin ortaya çıktığını belirtti.

Tartışmalı birkaç konu hakkında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın karar vermesinin beklendiğini ifade eden Zararsız, şunları kaydetti:

”Sayın Başbakan’a arz edilecek bu konular. Bu konularda Sayın Başbakan ‘Kapsama girsin’ derse onlar da kapsama girecek ve tasarı meclise sevk edilecek.

Bizim kurum olarak prim alacağımızın aslı ve gecikme faizi toplam 47 milyar lira. En son 2008′deki yapılandırmada yüzde 51 başarı şansımız olmuş.

Yüzde 50′nin üzerinden bir başarı şansı gerçekleşirse, bizim kurum olarak alacağımız geçen seferkinden çok daha fazla olur. Geçen sene tahsil ettiğimiz toplam rakam 7,5 milyar lira civarında. Bu sefer yapılandırmaya konu olan rakam, geçen seferkinden çok daha yüksek.

Burada bir tahminde bulunmak çok yanlış. Çünkü yeniden yapılandırmanın yapıldığı bütün dönemlere bakıyoruz. Hemen hemen hepsinde netice itibariyle yapılandırılan rakamla tahsil edilen rakam arasında çok ciddi fark var ve hiç bir zaman yüzde 50′nin üzerine çıkmamış.

Bir kez çıkılmış, o da 2008′de. Rakam söylemek doğru olmaz. Çünkü insanların ne tür bir davranış içerisine gireceğini bilmiyoruz.”

47 milyar liralık alacağın yarısının esnafın borçlarından oluştuğunu söyleyen Zararsız, ”Diğer yarısı ise işverenlerin çalıştırdığı işçiler adına birikmiş prim borçları ve cezalardan oluşuyor. Dolayısıyla her ikisinin ödeme kabiliyeti biraz farklı olacaktır” dedi.

İşveren camiasının daha yüksek bir ödeme gerçekleştireceği beklentisinde olduğunu dile getiren Zararsız, esnaf kesiminde buna paralel bir gelişmenin olmayabileceğini söyledi.

YAPILANDIRMANIN KAPSAMI

Yapılandırmanın kapsamına ilişkin sorular üzerine Zararsız, şöyle konuştu:

”SGK prim alacakları, gelir idaresinin tahsil ettiği ve vergi kanunlarından doğan alacaklar, 6183 sayılı kanuna göre takip edilen alacaklar ve gümrük idaresinin alacaklarında hiç bir sıkıntı ve tartışma yok. Bunlar kesin olarak kapsama giriyor.

Onun haricinde bir takım kamu alacaklarının da bu kapsama girip girmemesi konusunda nihai kararın siyasetin en üst makamı olan sayın Başbakan tarafından verilmesi yönünde bir seçenek duruyor önümüzde.

O da önümüzdeki günlerde sanıyorum sayın Başbakan’a arz edilecek. Sayın Başbakan’ın vereceği karar çerçevesinde tasarının o bölümü ya monte edilecek ya da çıkarılacak.”

Zararsız, ”mini istihdam paketi”ne yönelik soruyu yanıtlarken de daha önceki istihdam paketlerinde teşviklerden seçenekli yararlanmanın söz konusu olduğuna dikkati çekerek, hazırlanan çalışmada şartları tutan bir işverenin birden fazla teşvikten yararlanabilmesinin önünün açıldığını belirtti.

Zararsız, bu paketin hazır olduğunu, yakın dönemde Bakanlar Kurulu ve parlamentoya sunulacağını bildirdi.

Zararsız, emeklilere promosyon ödenmesi çalışmalarında gelinen son noktaya ilişkin de konunun bankaların yetki alanında kaldığını söyledi.

Zararsız, ”Bankaların konuya yaklaşımı nasıl şekillenir bilemiyorum. Biz elimizdeki bütün imkanları seferber ettik. Önce bütün bankaların ikinci adamlarıyla toplandık.

Sonra birinci adamlarıyla bizzat ben toplantı yaptım. Bankaları razı etmek üzere her türlü imkanımızı masaya koyduk. Daha sonra da en çok emekli maaşını dağıtmış olduğumuz üç bankanın genel müdürü ile ayrıca görüştüm.

Onlar kendilerinin bir matematik hesabı yapmaları gerektiğini, bunun sonucunda ortaya çıkan çerçevede bir şey yapılabileceğini söylediler. Fakat bize halen bir dönüşleri olmadı” diye konuştu.

Zararsız, ”Umut var mı?” sorusuna karşılık, ”Bilmiyorum. Bankalara soracaksınız bu konudaki soruları. Biz elimizdeki bütün imkanları ortaya koyduk” dedi.
Konu ile ilgili yorum yazabilirsiniz... Yorum Gönder

0 yorum:

Yorum Gönder