Esnaf Anneler Doğum Borçlanması İstiyor

Bağkur borç sorgulama gen.tr güncel haberler bölümü.

Doğum borçlanması 2 yıl önce SSK’lılar için getirildiğinde bir çok anneye emeklilik umudu olmuştu. Ancak aradan geçen zamanda gerek SGK uygulaması ve gerekse de annelerin bu yeni haktan yeterince haberdar olamaması nedeniyle başvurular yetersiz kaldı.

Bu arada esnaf anneler de haklı olarak doğum borçlanması yapmak istiyor. Memur anneye, işçi anneye verilen doğum borçlanması hakkının Bağ-Kur’lu annelerden esirgenmesi de anlamsız geliyor.
Okurumuz NACİ AVCI, “Eşim 01.05.1981-82 yılları SSK’lı çalışmış. 1995-96 yılları Bağ-Kur’lu. 27.07.2006’da doğum yaptı. Çocuk yaşıyor. 2008 yılından bu yana SSK’lı çalışıyor. Doğum borçlanması yapabilir mi?” diye soruyor.




5510 sayılı Kanunun 41 inci maddesinin (a) bendine göre kadın sigortalıların doğum
nedeniyle çalışamadıkları en fazla iki defa olmak üzere ikişer yıllık sürelerinin
borçlandırılmasında sigortalının doğumdan önce 4/ (a) bendi kapsamında tescil edilmiş olması ve adına kısa ya da uzun vadeli sigorta kolları yönünden prim ödenmiş olması yeterli sayılacaktır. Doğumun çalıştığı işinden ayrıldıktan sonra 300 gün içinde gerçekleşmesi şartı aranmayacaktır. Doğum borçlanması talebinde bulunan kadın sigortalının işvereninden belge istenilmeksizin Kurum hizmet kayıtlarından tespiti yapılarak sonuçlandırılmaktadır.

Doğum borçlanması talebinde bulunan kadın sigortalıların doğum yaptığı tarihten sonra adına primi ödenmiş süreler borçlanma hesabında dikkate alınmayacak, doğum borçlanması yapılacak sürede çocuğun vefat etmesi halinde vefat tarihine kadar olan süreler
borçlandırılacaktır. İlk doğumunu yaptıktan sonra iki yıl dolmadan ikinci doğumunu yapan kadın sigortalı, ilk doğumdan ikinci doğuma kadar geçen süre ile ikinci doğum için borçlanabileceği iki yıllık sürenin toplamı kadar geçen süreyi borçlanabilecektir.
Borçlanılacak sürelere ait prim tutarı, sigortalıların veya hak sahiplerinin talepte bulundukları tarihte yürürlükte olan asgari ücretle ve asgari ücretin 6,5 katı olan SGK tavan tutarı arasında sigortalının kendisi tarafından belirlenecek tutarın yüzde 32’si oranında hesaplanacaktır. Asgari ücretle borçlanma tutarı 796,50 * 0,32= 254,88 TL olacaktır.
Tavan tutardan borçlanma tutarı ise 5.177,40 * 0,32= 1.656,77 TL olacaktır.
Hesaplanan borç, tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerisinde sigortalı veya hak sahipleri tarafından Kuruma ödenmelidir. Süresi içinde tebliğ edilen borcunu ödemeyenler ile kısmi ödeme yapanların kalan sürelerinin borçlandırılması için yeni başvuru şartı aranacaktır.
Genel çerçevesini çizdiğimiz üzere doğum borçlanması hakkı Bağ-kur’luya verilmemektedir. 1995-96 yılları arasında Bağ-Kur’lu olmasından dolayı 27.07.2006’da yaptığı doğumu borçlanamayacaktır. Yani, son defa 1479 sayılı Kanuna tabi sigortalı olduğundan borçlandırılmamaktadır.
Umarız hazır TBMM’de plan ve bütçe komisyonunda görüşülmekte olan bir torba kanun var. Buraya bu haksızlığı da çözecek ve Bağ-kur’lu annelere de borçlanma hakkı verecek bir düzenleme yapılır.
Konu ile ilgili yorum yazabilirsiniz... Yorum Gönder

0 yorum:

Yorum Gönder